Vävskedar
Vävskedstillverkning – ett hantverk
I Oxberg har vävskedar gjorts som hantverk och vintersyssla under flera århundraden. Från slutet av sjuttonhundratalet finns belagt i gamla papper att “eftersom vävskedshantverket numera utövas av så många så är betalningen väldigt låg”. Av detta kan man utläsa att vävskedsmakeriet redan då var gammalt i trakten.
Vävskedstillverkningen var begränsad till ett område i nordvästra Mora och sydöstra Älvdalen.
Jordbruket gav inte tillräckligt för familjens försörjning, så när bruket vilade under vintern åkte man ut i landet på försäljningsresa. Skedmakaren tog med sig material och de nödvändiga verktygen i en svepask (vävskedsäske) som lades i en skinnsäck (bög). Innan man åkte hade man tillverkat tänderna och listerna till vävskeden. Vävskedens bindning och putsning kunde sedan ske på resorna.
Släden lastades på hösten när skördearbetet var färdigt och de kom tillbaka på våren. Till ”Valborgsmäss” står det i Oxbergsmarschen. Efter att man fått härbärge på en gård började man genast med skedtillverkningen. Därefter fortsatte försäljningen på dagarna och vävskedstillverkning på kvällarna.
För att inte konkurrera sinsemellan för mycket och därmed sänka ersättningen gjorde bönderna upp om vart man skulle fara. De delade upp marknaden mellan sig och for åt olika håll.
Hantverket blev industri
Vid sekelskiftet 1900 elektrificerades Oxberg och de första vävskedsmaskinerna inköptes. Flera bönder skaffade maskiner och startade fabriker. Fabrikerna var i de flesta fall bara en lada eller ett rum i bostaden där det ställdes in en maskin. Sex – sju olika fabriker har sett dagens ljus i Oxberg. Så sent som under sextiotalet fanns flera vävskedsfabriker i byn men idag finns bara en. Läs mer under länken “Företag”
Utställning om vävskedsfabrikerna
I bygården i Oxberg finns en permanentutställning om vävskedsfabrikerna.