Historia
Oxbergs idrottsförening (OIF) bildades den 11 januari 1931 på initiativ
av banvakten Ernst Eriksson.
Den idrott som i början tog mest tid i anspråk var fotbollen, som tidigare bedrivits i Oxbergs Bollklubbs regi. Första kontakten med seriefotbollen fick OIF-laget i en byalagsserie 1931. Skidtävlingar genomfördes också tidigt. Allmän idrott utövades de första åren av ett 15-tal medlemmar som deltog i klubbmatcher och klubbtävlingar.
Då det saknades en lämplig idrottsplats för friidrott övergick medlemmar-na allt mera till fotbollen och ett kraftfullt fotbollslag bildades. 1939-40 vann OIF norra gruppen av Dalaserien klass 2, liksom 1942-43.
Här började också föreningens storhetstid. Fotbollslaget gick segrande fram och goda skidlöpare började göra sig gällande.
Fotboll spelades i början på en grusplan som låg öster om järnvägen, där virkesterminalen sedermera kom att uppföras, numera området för tjejvasastarten. Sedan planen utdömts i mitten av 1940-talet spelade fotbollslaget sina hemmamatcher i Älvdalen, men också på Sandängarna i Mora.
Tillkomsten av den nya fotbollsplanen, som invigdes i september 1950, blev en milstolpe i föreningens verksamhet. Fotbollslaget låg i div 5 under åren 1954-62, i div 4 åren 1963-64 och åter i div 5 1965-69. 1970 ingick OIF en fusion med Älvdalens IF, vilket resulterade i O/Ä IF. Under resterande del av 1970-talet spelade fotbollslaget såväl i div 5 som div 4.
Fotbollslagets största bedrift torde vara när det 1972 blev DM-vinnare efter att på hemmaplan ha slagit Brage med 5-3 inför en rekordstor hemmapublik.
I dag bedrivs fotbollen i en ny förening tillsammans med Älvdalen och Åsen under klubbnamnet O/Ä-Åsen. Övrig idrottslig verksamhet ligger nu på en blygsam nivå vad avser tävlingsidrott. Dock deltar föreningen som medarrangör under Vasaloppsveckan och Vasastafetten samt arrangerar årligen Lilla Oxbergsloppet på skidor.